Vision: Næstved Vinterland

Jeg bor selv for foden af Åsen, og jeg nyder ofte en tur op ad enten den østlige eller vestlige del af den sammen med familien. Om sommeren er der fantastisk, og det er jeg ikke ene om at mene, for jeg møder masser af andre på tur – med hunden, eller hånd i hånd. Nogle sågar på egen hånd.

Om vinteren er der mindst lige så dejligt på den gamle ås, og særligt på den østlige del, ved den gamle grusgrav, har vi tilbragt mange timer. Den gamle grav udgør byens måske bedste kælkebane. Den har en god højde, og man lander nede i “gryden”, uden fare for at ryge ud over kanter og lignende. Området er relativt velbesøgt, trods det faktum at det er ret svært tilgængeligt.

Nu kunne man selvfølgelig mene, at jeg skulle lade være at fortælle om dette herlige sted, så min familie og jeg også næste vinter kunne have det næsten for os selv. I stedet har de gentagne besøg i grusgraven fostret en vision.

Visionen har vi valgt at kalde: Næstved Vinterland

Der er tale om et projekt der vil være til stor glæde for områdets børnefamilier, og som i sin helhed vil kunne blive et markant varemærke for Næstved, et trækplaster for vinterleg for hele kommunen – og omegnskommunerne – og som vil kunne gennemføres med en relativt beskeden kommunal investering.

Vi forestiller os at forholdene omkring kælkebakkerne på den østlige ås gøres bedre. Der skal ikke så meget til. Nogle bænke, hvor man måske kan nyde en medbragt sandwich og en juice, nogle opstillede skraldespande og en opgradering af adgangsforholdene. Trapperne der leder op til toppen af åsen, og fører én til kælkeområdet, er ikke just vintervenlige. De er decideret farlige at betræde når det er isglat. Gøres de en anelse bredere hjælper det på det, og der kunne måske også laves en bedre løsning – eventuelt fra parkeringspladsen ved Fakta på Præstøvej.

På den vestlige ås, den vestlige side af Østre Ringvej, har vi også en vision. Her er der store, flade plateuaer, og sågar ganske udmærkede parkeringsforhold ved foden af Åsen, på hjørnet af Bag Bakkerne. På det flade stykke på toppen kunne man anlægge den skøjtebane der engang fandtes på Grønnegade. Det var et tilløbsstykke, som i dette område – med tusindevis af børnefamilier indenfor gå-afstand – formentlig ville blive en endnu større succes. Udover selve anlægget af skøjtebanen kræves der ikke meget mere end nogle bænke, og måske et skur. Måske en entreprenant lokal iværksætter vil forpagte udlejningen – det kunne jeg sagtens forestille mig i hvert fald.

Således. Kælkebakker på den ene side, og skøjtebane på den anden. Og så det aller vigtigste. Forbindelsen imellem dem.

Vi forestiller os at forbinde området på toppen af de to sider af Åsen med hinanden, via en cykel- og gangbro tværs over Østre Ringvej, på det højeste sted af de to bakker. Der kan opnåes rigeligt med frihøjde til at trafikken ikke generes, og en broforbindelse imellem de to sider vil dels binde området meget bedre sammen – til glæde for alle der færdes der – og dels blive et markant vartegn for Næstved.

Områderne, forbundet af broen, foreslår vi benævnt “Næstved Vinterland”. Et spektakulært rekreativt område, hvor der er plads til leg, sport og naturoplevelser, helt oppe på toppen af vores by. I skitsen herunder kan du se hvordan vi har tænkt at det kunne se ud i fremtiden (klik på billedet for at se det i en større udgave).

Næstved Vinterland


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *