Meninger og interviews

Mening: Peter H. L. Mortensen om hvordan Næstved gøres mere attraktiv

I en række interviews med udvalgte byrådskandidater, forsøger vi at få et overblik over hvor de vil hen, og hvad deres tanker er om fremtidens Næstved. Særligt er det interessant at høre hvordan de enkelte kandidater ønsker at skabe vækst i byen. Første offer i vores serie af interviews og meninger er Peter H. L. Mortensen fra “Nyt Næstved”.

Vi har stillet Nyt Næstveds’ borgmesterkandidat, Peter H. L. Mortensen, spørgsmålet:


Har du et helt konkret forslag til et initiativ, som kan gøre Næstved mere attraktiv som bosætningskommune?


Uredigeret svar fra Peter H. L. Mortensen:

Nyt Næstved har fået stillet dette spørgsmål, og vores korte svar er Nej !! Man kan ikke kun med et konkret forslag til initiativ gøre Næstved Kommune til en attraktiv bosætningskommune.

Allerførst skal Næstved kommune jo lave en vision for kommunen. Som Nyt Næstved har foreslået i vores valgprogram så skal der laves en ”Visionsplan 2030” gældende for hele kommunen, som beskriver hvad man kunne tænke sig rundt i kommunen, både by og landområder.

Et godt eksempel på dårlig langsigtet planlægning er f.eks. når der står i byrådets ”Kommuneplan 2013-25” at der skal være sport og kultur på Stenlængeområdet. Næsten inden den kommuneplan er trådt i kraft beslutter et flertal i byrådet at lave en ”lappeløsning” – nemlig en Arena ved Rolighedsvej, fordi man ikke lige har pengene til den langsigtede model lige nu. Dermed ødelægger man totalt muligheden for at lave den langsigtede plan som man selv har skrevet om i deres egen kommuneplan.

Man kan dele Jeres spørgsmål lidt op i flere dele:

1: Hvordan gør vi vores land- og mindre bysamfund til at blive attraktiv?

2: Hvordan gør vi Næstved by til at blive attraktiv? Og hvad mangler vi i kommunen for at få mere bosætning, og ikke mindst hvem ønsker vi at tiltrække?

3: Skal vi have arbejdspladserne før vi får bosætning eller omvendt?

Delpunkt 1:
Ca. 50 % af kommunens befolkning bor uden for Næstved by. Der er meget stor forskel på om en familie ønsker at flytte til ”landet” eller til ”byen”. Ønsker en familie at bosætte sig i en mindre by (f.eks. Sandved), så kræver det at børnene kan komme i børnehave og skole, at der er en eller anden form for fritidstid, indkøbsmuligheder – alle i lokalområdet, og ikke mindst et stort lokalt sammenhold. Om skolen så drives af lokale private kræfter som en privatskole (med offentlig støtte), eller om det er en folkeskole er ikke afgørende. Det vigtigste er at kommunen tænker kommunen og ikke kun den store by.

Delpunkt 2:
Vi skal have skabt en levende by – en gågade som ikke er total død efter kl. 17:30. Kulturelle tilbud og så skal vi sikrer den enestående natur der er rundt i Næstved kommune og ikke ”plaster” den til med veje mv. Vækst kan være mange ting, for mig er det ikke vigtigt at befolkningen stiger med 5000 personer bare fordi vi skal være en større kommune. Vi skal skabe en by og en kommune hvor vi giver folk med jobs i f.eks. København lyst til at bosætte til i Næstved. Dermed øger vi skatteindtjeningen i kommunen og dermed kan vi vækste på den rigtige måde. Vi skal dog huske, at få at få en pendlerfamilie til at bosætte sig, kræver det bl.a. at de kan få passet deres børn – når de har behov for det og det er ikke nødvendigvis mellem 7 og 16.

Delpunkt 3:
Det siddende byråd bliver ved med at sige at vi er en erhvervsvenlig kommune. På trods af det bliver det ved med at vælte frem med sager hvor sagsbehandlingstiderne har været håbløse, sager om store ekstra gebyr inden man kan åbne, sager hvor virksomheder får nej til udvidelser m.v. Skal Næstved kommune – her gælder både byområdet men lige så meget alle de mindre byer rundt i kommunen – udvikle sig i en positiv retning, kræves der nye virksomheder som dermed giver flere arbejdspladser.

Vi er den eneste kommune på Sydsjælland som har dækningsafgiften på erhvervsejendomme. Ønsker vi at gå fra ”soveby til regionalt kraftcenter” kræver det at byrådet laver en langsigtet vision for udvikling af kommunen, for på den måde at tiltrække nye virksomheder. Vi skal simpelthen være den mest erhvervsvenlige kommune i hele Danmark – før vi er det er Nyt Næstved ikke tilfreds. Hvis bare kommunen fik 50 nye virksomheder med hver 5 arbejdspladser ville det betyde at kommunen kunne få råd til mange af de ting som vi pt. bliver nød til at sparer væk på de kommende års budgetter. Ny svømmehal. Stenlængegårdprojektet, udvikling i lokalområderne, bedre offentlig bustransport m.v.

Tingene hænger jo sammen – flere indtægter giver mulighed for flere udgifter, så ny bosætning kommer kun ved et betydelig bedre erhvervsklima.

Med venlig hilsen
Peter H. L. Mortensen
Borgmesterkandidat, Nyt Næstved


Du kan læse mere om Peter og Nyt Næstved på deres hjemmeside:
www.nytnæstved.dk

One thought on “Mening: Peter H. L. Mortensen om hvordan Næstved gøres mere attraktiv”

 1. Jeg er fuldstændig enig med dig, Peter, i punkt 3. Vi skal tiltrække nye arbejdspladser, og udvikle dem vi allerede har.

  Selvom jeg ikke er ret gammel, er det allerede mere end 10 år siden jeg første gang startede en virksomhed her i byen. Dengang famlede jeg lidt i blinde for at finde ud af hvad der fandtes af rådgivning med mere, som jeg kunne benytte. Jeg gav op til sidst. Der findes rådgivning omkring procedurer og paragraffer, men der findes ingen sparring – og det var egentlig det jeg var ude efter. Praktisk erfaring, som kan gives videre, og hjælpe min virksomhed – ikke bare med papirarbejdet og alt det bureaukratiske, men med at vækste, vokse og skabe arbejdspladser.

  Du skriver at kan vi skaffe 50 nye virksomheder, med hver fem arbejdspladser, så begynder det at hjælpe på økonomien. Det er fuldstændig rigtigt, men i givet fald er det vigtigt at de fem arbejdspladser går til mennesker der allerede bor her i kommunen. Det kræver at her findes kvalificeret arbejdskraft, og for at der også i fremtiden kan findes kvalificeret arbejdskraft i Næstved, kræver det at vi formår at holde på vores unge mennesker, når de har færdiggjort deres uddannelser.

  Alternativt skal vi udvikle vores kommune, så den bliver så attraktiv at bosætte sig i, at kvalificeret arbejdskraft fra andre kommuner vælger at flytte hertil. Det kræver igen at der fra Næstveds side gøres en indsats for at markedsføre kommunen, og meget gerne som andet end en oase med masser af græs, vand og grønne træer. Hvis vi skal tiltrække moderne familier skal der mere til end blot natur – de vil også have kultur, shopping og gode forbindelser til omverdenen. Meget af det har vi allerede, men vi er utroligt ringe til at kommunikere det ud til verden omkring os.

  Med venlig hilsen
  Peter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *