Forside Meninger og interviews

De usynlige mænd og kvinder fra A

Per Sørensen, kender du ham? Eller hvad med Daniel Lillerøi. Kender du ham? Har du stemt på ham?

Der er en altovervejende sandsynlighed for at du ikke har stemt på Daniel Lillerøi, selvom han har siddet i Næstved Byråd i over 16 år. Ved kommunalvalget i 2013 fik han 366 personlige stemmer, og selvom det var det næsthøjeste antal givet til en Socialdemokrat, udover borgmester Carsten Rasmussen, så er det langtfra det næsthøjeste antal personlige stemmer tildelt en kandidat i kommunen.

De mange stemmer til Carsten Rasmussen, trak Daniel Lillerøi med i byrådet endnu engang – ligesom de trak de langt de fleste af de øvrige Socialdemokratiske byrødder ind på taburetterne. I 2009 var billedet det samme – dengang var det bare Henning Jensen der var borgmester. Lillerøi trak dengang 345 personlige stemmer.

Daniel Lillerøi fik næstflest personlige stemmer hos Socialdemokraterne ved seneste valg – 366 i alt

SFO-lederen er i dag 2. viceborgmester i Næstved Kommune, samt formand for ejendomsudvalget og børn- og unge-udvalget. Det indbringer ham hvert år et vederlag på samlet 426.625 kroner – eller en rigtig fin, dansk årsløn! Per Sørensen, som årligt indkasserer over 300.000 kroner for sit byrådsarbejde og sin post som formand i havnebestyrelsen, høstede 175 stemmer ved seneste valg.

Hvad Daniel (og Per) egentlig står for, er et åbent spørgsmål. Han er ikke særligt synlig i debatten, og han har ikke en personlig hjemmeside hvor man kan læse mere om hans synspunkter. Vi har heller ikke været i stand til at finde en Facebook-side for ham, udover hans private.

Daniel Lillerøi er, ligesom langt hovedparten af den socialdemokratiske byrådsgruppe, udelukkende medlem af byrådet, fordi Carsten Rasmussen får så umådeligt mange stemmer i sin egenskab af borgmester. De er ikke medlemmer fordi de har gjort opmærksomme på sig selv i en grad, så de har slugt en masse stemmer.

Når du sætter dit kryds den 21. november, så overvej nøje hvad din stemme går til. Hvis du synes at Carsten Rasmussen gør et godt job som borgmester, så sæt da din stemme på ham. Du skal bare huske på, at når Carstens bæger er fyldt op, så flyder de overskydende stemmer ned i rækkerne – til de der helst ikke udtaler sig, helst ikke lufter deres politik, og som ikke møder os borgere der hvor man risikerer at få verbale tæsk – for eksempel på facebook.

De flyder videre til de usynlige medlemmer af liste A, som i alt indkasserer 3.148.769 kroner årligt i vederlag. Det er altså udover borgmesterens 1.155.476 kroner.

Er det et problem? Det kan i hvert fald være et demokratisk problem, at så mange, får så meget indflydelse, uden reelt at have opbakning i befolkningen. Der er adskillige i den socialdemokratiske byrådsgruppe der har baseret hele deres politiske karriere på “borgmestereffekten” – først under Henning Jensen, og nu under Carsten Rasmussen.

Er Næstved bedre tjent med et byråd, som primært består af folk med visioner for vores by, og som tør fortælle om dem? Folk man lægger mærke til, som stikker hovedet frem, og som bidrager med dynamik og nytænkning? Og som folk rent faktisk stemmer på?

Det er op til dig at vurdere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *